Hoe je een aantrekkelijke vacaturetekst schrijft

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
5 minuten

Het effect en belang van een goede vacaturetekst 

Voordat we je meer vertellen over hoe je een pakkende vacaturetekst schrijft, is het goed om te weten wat het effect en belang van een goede vacaturetekst is. Wij zien een wervende vacaturetekst als de brug tussen een potentiële kandidaat en jouw organisatie. De vacaturetekst kan het verschil maken tussen het aantrekken van toptalent of het over het hoofd worden gezien. Een pakkende en originele vacaturetekst doet meer dan alleen de functie-eisen en taken omschrijven, het weerspiegelt de cultuur en waarden van je bedrijf, spreekt direct de ideale kandidaat aan, en benadrukt de unieke voordelen van werken bij jouw organisatie. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit en relevantie van de sollicitaties, maar bevordert ook het merkimago van je bedrijf.


Een goede vacaturetekst schrijven doe je zo! 

Een goede vacaturetekst schrijven is veel meer dan een simpele opsomming van taken en vereisten. Het is een kans om je bedrijf te presenteren als een aantrekkelijke werkgever. Dit doe je door duidelijk te zijn over wat de functie inhoudt en wat de verwachtingen zijn. Een studie van Raub en Streit uit 2006 toont namelijk aan dat duidelijke en realistische recruitment een positieve impact heeft op de werknemerstevredenheid en het personeelsverloop. Naast realistisch zijn, raden we je ook aan om niet alleen te benadrukken wat jij zoekt, maar ook te laten zien wat je de kandidaat te bieden hebt. Denk bijvoorbeeld aan groeimogelijkheden of jouw unieke bedrijfscultuur. Zijn er (financiële) beloningen of leuke bedrijfsuitjes? Een pakkende vacaturetekst geeft deze elementen weer en vermeldt wat jouw bedrijf onderscheidt van anderen. Dit kan je visie zijn of de manier waarop je werkt. Doe onderzoek naar jouw positie binnen je sector en ga op zoek naar wat jou anders maakt dan je concurrent.


Het schrijven van een wervende vacaturetekst

Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een wervende vacaturetekst gaat schrijven. We hebben hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet:

• Gebruik van taal: Spreek de lezer aan in de jij-vorm en houd de taal informeel maar professioneel. Vermijd overbodig vakjargon en maak je tekst toegankelijk

• Creativiteit: Wees niet bang om creatief te zijn. Dit kan door originele voorbeelden te gebruiken of een unieke invalshoek te kiezen.
Sterke inleiding: Begin met een pakkende inleiding die direct de aandacht trekt. Dit kan een interessant feit zijn over het bedrijf of een uitdagende vraag die de lezer uitnodigt om verder te lezen


• Duidelijkheid in eisen: Wees duidelijk en concreet over de functie-eisen en verantwoordelijkheden. Dit laat weinig ruimte voor interpretatie en hiermee voorkomt misverstanden, Zo maak je een grotere kans op het aantrekken van de juiste kandidaten


• Call-to-action: Eindig de vacaturetekst met een duidelijke oproep tot actie. Geef aan wat de volgende stappen zijn en hoe de kandidaat kan solliciteren

Door deze elementen te integreren, kun je niet alleen een wervende vacaturetekst schrijven, maar vergroot je ook de kans op het vinden van de ideale kandidaat voor de functie. Een win-win-situatie dus!


Vacaturetekst voorbeeld 

Om je een eindje op weg te helpen met het schrijven, geven we je een slechte en een goede vacaturetekst voorbeeld. Neem bijvoorbeeld een slechte inleiding:

Wij zijn op zoek naar een marketingmedewerker. Functie-eisen: 5 jaar ervaring, uitstekende communicatievaardigheden, en een diploma in marketing of een gerelateerd veld. Verantwoordelijkheden omvatten het ontwikkelen en implementeren van marketingstrategieën, het beheren van sociale media-accounts, en het analyseren van markttrends.

Waarom is dit slecht? Deze inleiding is direct en zakelijk, maar mist persoonlijkheid en enthousiasme. Het spreekt de lezer niet aan en geeft weinig informatie over wat het bedrijf uniek maakt. Dit voorbeeld van een vacaturetekst focust alleen op vereisten, waardoor het droog en saai overkomt. Hoe kun je het dan verwoorden?

Ben jij een expert in marketing die bruist van de creatieve ideeën en klaar is om de marketingwereld te veroveren? Wij zijn op zoek naar een gepassioneerde marketing professional om ons dynamische team te versterken. Bij ons draait alles om innovatie en creativiteit. Wij bieden een inspirerende werkomgeving waar jouw ideeën centraal staan en waar je de vrijheid krijgt om grensverleggende marketing campagnes te ontwikkelen. Ben jij gedreven om resultaten te behalen? Wil jij een echte impact maken? Dan zou jij wel eens de perfecte aanvulling op ons team kunnen zijn!

Waarom is dit goed? Deze inleiding is levendig en spreekt direct de lezer aan. Het gebruikt een enthousiaste taal en geeft een indruk van de bedrijfscultuur. Door te focussen op wat de kandidaat kan brengen, wordt de lezer gestimuleerd om zich verbonden te voelen en verder te lezen.


Een goed gestructureerde vacaturetekst schrijven 

Naast het vertellen van een verhaal dat de potentiële kandidaat aanspreekt, speelt de structuur van de vacaturetekst ook een belangrijke rol. Een goed gestructureerde vacaturetekst begeleidt de potentiële kandidaat soepel door de belangrijkste informatie. Van de introductie van het bedrijf en de kern van de functie, naar de functie-eisen en de voordelen van werken bij jouw organisatie. Elk onderdeel moet helder en beknopt zijn, waarbij overbodige details worden vermeden. Het belangrijkste is dat de tekst eindigt met een sterke call-to-action, die de lezer aanspoort tot actie. Denk bijvoorbeeld aan het indienen van een sollicitatie of het opnemen van contact voor meer informatie. Een goed gestructureerde vacaturetekst schrijven benadrukt jouw professionaliteit en aandacht voor detail, eigenschappen die kandidaten vaak zoeken bij een werkgever.


De rol van Bluepeaks Recruitment in jouw wervingsproces 

Een originele vacaturetekst is de eerste stap in het aantrekken van het juiste talent. Het gaat erom een balans te vinden tussen informatief, wervend en authentiek zijn. Bij Bluepeaks Recruitment helpen we je graag deze balans te vinden. Wij werken met je samen om een geïntegreerde strategie te ontwikkelen die past bij jouw bedrijfscultuur en doelstellingen. Door ons onder andere te richten op talent sourcing en het bouwen van relevante talent pools, zorgen we ervoor dat jouw vacature de juiste kandidaten bereikt.

Ben je klaar om jouw wervingsproces naar een hoger niveau te tillen? Neem dan contact op met Bluepeaks Recruitment voor een vrijblijvend gesprek over hoe wij jou kunnen helpen bij het ontwikkelen van een winnende recruitmentstrategie. Samen maken we het verschil in een concurrerende arbeidsmarkt.