Het belang van referentiechecks bij werving

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
5 minuten

Referentiechecks bieden een unieke kans om verder te kijken dan de informatie die een kandidaat zelf aanlevert. Vorige werkgevers geven bij een referentiecheck inzicht in zowel de professionele vaardigheden als de persoonlijke eigenschappen van de sollicitant. Dit is van onschatbare waarde in een tijd waarin de juiste teamfit en bedrijfscultuur net zo belangrijk zijn als technische bekwaamheid. In deze blog verkennen we het belang van referentiechecks en hoe deze, indien correct uitgevoerd, een krachtig hulpmiddel kunnen zijn in het arsenaal van elke HR-professional.


Wat zijn referentiechecks?


Laten we beginnen bij de basis: wat zijn referentiechecks precies? In essentie is een referentiecheck een cruciale stap in het wervingsproces waarbij je, als werkgever of HR-professional, informatie verifieert die een potentiële werknemer heeft opgegeven. Dit doe je door contact op te nemen met voormalige werkgevers, collega's of andere professionele contacten die de kandidaat heeft opgegeven. Het doel? Een completer beeld krijgen van de vaardigheden, werkethiek en prestaties van de sollicitant in een vorige werkomgeving. Het gaat hier niet alleen om het bevestigen van feiten zoals werkduur en functietitels, maar ook om het verkrijgen van inzicht in hoe de persoon functioneert binnen een team, omgaat met uitdagingen en bijdraagt aan de bedrijfscultuur.


Het verschil tussen referentiechecks en andere vormen van achtergrondcontroles is belangrijk om te weten. Waar achtergrondcontroles vaak meer gericht zijn op het nagaan van harde feiten zoals strafrechtelijke verleden, kredietgeschiedenis of academische kwalificaties, richten referentiechecks zich op de persoonlijke en professionele eigenschappen van de kandidaat.


Waarom zijn referentiechecks essentieel in het wervingsproces?

Misschien vraag je je af waarom referentiechecks zo'n fundamentele rol spelen in het wervingsproces. Het antwoord ligt in de unieke inzichten die ze bieden. Door referenties te checken krijg je een beeld van hoe een kandidaat écht presteert in een professionele setting - iets wat je niet altijd kunt afleiden uit een cv of sollicitatiegesprek. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken hoe een kandidaat omgaat met stressvolle situaties, hoe goed ze samenwerken in een team, of hoe zij bijgedragen hebben aan projecten in hun vorige functie. Deze inzichten zijn cruciaal, want vaardigheden op papier betekenen niet altijd succes in de praktijk.


Stel je voor: je overweegt twee kandidaten. Beiden hebben indrukwekkende cv’s, maar door bijvoorbeeld een referentie van de werkgever te checken kom je erachter dat één van hen uitzonderlijke interpersoonlijke vaardigheden en een bewezen staat van dienst in teamleiderschap heeft, iets wat in jouw openstaande functie essentieel is. Dit soort informatie kan de doorslag geven in je besluitvorming. Daarnaast kunnen referentiechecks eventuele twijfels wegnemen of juist bevestigen.


De impact van goede referentiechecks op bedrijfssucces

Goede referentiechecks zijn meer dan alleen een stap in het wervingsproces. Ze zijn een investering in de toekomst van je bedrijf. Door zorgvuldig de referenties van potentiële werknemers te checken, leg je de basis voor een sterk en betrouwbaar team. Dit draagt bij aan het verminderen van personeelsverloop, wat zowel tijd als kosten bespaart op lange termijn. Een goed gekozen werknemer, wiens vaardigheden en werkethiek geverifieerd zijn door betrouwbare referenties, zal sneller integreren in de bedrijfscultuur en effectief bijdragen aan de doelen van je organisatie. Bovendien, wanneer werknemers goed passen binnen het team en voldoen aan de verwachtingen, verhoogt dit de algehele tevredenheid en productiviteit binnen het bedrijf.


Het uitvoeren van effectieve referentiechecks is ook een manier om de integriteit en het verantwoordelijkheidsgevoel binnen je organisatie te versterken. Het laat zien dat je waarde hecht aan grondige due diligence en het maken van weloverwogen beslissingen. Dit versterkt niet alleen je interne bedrijfsethiek, maar verbetert ook je imago als werkgever in de ogen van toekomstige kandidaten en partners.


Hoe voer je effectieve referentiechecks uit?

Nu je dus precies weet wat referentiechecks zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, delen we een aantal stappen over hoe je een effectieve referentiecheck uitvoert.


Stap 1: Voorbereiding

Begin met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je duidelijk hebt welke informatie je wilt verkrijgen. Bedenk specifieke vragen die betrekking hebben op de relevante vaardigheden en ervaringen die belangrijk zijn voor de functie waarvoor je aanwerft. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de referentiecheck gericht te werk gaat.


Stap 2: Contact leggen

Neem contact op met de referenties die door de kandidaat zijn opgegeven. Het is belangrijk om respectvol en professioneel te blijven. Leg uit wie je bent, voor welk bedrijf je werkt en waarom je belt. Zorg ervoor dat de referentie zich comfortabel voelt om open en eerlijk te spreken.


Stap 3: Het stellen van de juiste vragen

Focus tijdens het gesprek op open vragen die de referentie aanmoedigen om meer te vertellen over de kandidaat. Vragen als "Kunt u een voorbeeld geven van een project waarin de kandidaat uitblonk?" of "Hoe zou u de samenwerking met deze persoon omschrijven?" bieden waardevolle inzichten. Vermijd ja/nee-vragen, omdat deze minder diepgaande informatie opleveren.


Stap 4: Evaluatie van de informatie

Evalueer na het gesprek de verkregen informatie kritisch. Weeg de feedback af tegen wat je al weet over de kandidaat en kijk of er consistenties of discrepanties zijn.


Stap 5: Integratie in besluitvorming

Gebruik de inzichten van de referentiecheck als onderdeel van je besluitvorming. Het moet één van de vele factoren zijn die je meeweegt in het uiteindelijke besluit.


Veel voorkomende valkuilen bij referenties checken

Bij referenties checken zijn er enkele valkuilen waar je als HR-professional of recruiter voor moet waken. Een veelvoorkomende fout is het niet grondig voorbereiden van het gesprek. Zonder specifieke vragen of duidelijke doelstellingen kun je essentiële informatie missen die cruciaal is voor je beoordeling. Een andere valkuil is het niet kritisch beoordelen van de gegeven informatie. Soms kan een referentie te positief of juist te negatief bevooroordeeld zijn. Het is jouw taak om door eventuele subjectiviteit heen te kijken en een gebalanceerd beeld te vormen. Daarnaast is het belangrijk om alert te zijn op valse of misleidende referenties. Dit kan een uitdaging zijn, maar er zijn tekenen waar je op kunt letten, zoals onduidelijke details of tegenstrijdigheden in het verhaal. In dergelijke gevallen is het verstandig om dieper te graven, eventueel door aanvullende referenties op te vragen of de kandidaat om opheldering te vragen.


Geef jouw recruitment uit handen aan Bluepeaks Recruitment

Nu je het belang en de nuances van effectieve referentiechecks in het wervingsproces begrijpt, ben je goed uitgerust om de juiste talenten voor jouw organisatie te vinden en aan te nemen. Echter, we weten dat dit proces tijdrovend en complex kan zijn. Daarom staat Bluepeaks Recruitment klaar om je te ondersteunen met expertise en persoonlijke begeleiding. Wil je het volledige wervingsproces uit handen geven? Wij zijn er voor jou. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een sterkere, meer betrouwbare werving.