Het nut van competentiegericht interviewen

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
6 minuten

Ben je een HR-manager, directeur, of gewoon iemand die geïnteresseerd is in het optimaliseren van het wervingsproces? Dan zit je hier goed! Want laten we eerlijk zijn: een cv vertelt je veel, maar niet alles. Het gaat erom wat iemand écht kan, en dat is precies waar competentiegericht interviewen om de hoek komt kijken. In deze blog vertellen we je er alles over.

Wat is competentiegericht interviewen?

Stel je voor: een interviewtechniek die verder kijkt dan alleen diploma's en werkervaring. Dat is competentiegericht interviewen! Het draait hierbij om het achterhalen van de échte vaardigheden en kwaliteiten van een kandidaat. Het gaat om wat iemand kan bereiken, niet alleen om wat ze tot nu toe hebben gedaan.

Bij competentiegericht interviewen kijk je naar specifieke voorbeelden uit iemands carrière of persoonlijk leven die laten zien hoe ze bepaalde competenties hebben ingezet. Dit geeft een glashelder beeld van hoe iemand in de praktijk functioneert.

Traditioneel vs. competentiegericht

Traditionele sollicitatiegesprekken focussen vaak op het verleden: werkervaring, opleiding, en algemene vragen. Maar weet je daarmee écht wie je voor je hebt? Competentiegericht interviewen daarentegen, graaft dieper. Je kunt te weten komen hoe iemand reageert op specifieke situaties, welke skills ze inzetten en hoe ze problemen oplossen.

Het draait om 'hoe' 

Het grote verschil? Bij traditionele sollicitatiegesprekken krijg je vaak antwoorden die vertellen 'wat' iemand heeft gedaan. Competentiegerichte vragen onthullen 'hoe' iemand iets heeft aangepakt. Dit geeft je inzicht in hun denkwijze, probleemoplossend vermogen, en aanpassingsvermogen. Met competentiegericht beoordelen match je kandidaten niet alleen met de functie-eisen, maar ook met de cultuur en waarden van je organisatie. Zo zorg je voor een duurzame en succesvolle samenwerking.

Belang van competentiegericht interviewen

Waarom is competentiegericht interviewen zo belangrijk? Nou, het helpt je de spreekwoordelijke naald in de hooiberg te vinden. Competentiegericht beoordelen gaat verder dan alleen de oppervlakte. Je duikt diep in de echte vaardigheden en potentie van de kandidaten. Het resultaat? Je vindt mensen die niet alleen geschikt zijn voor de baan, maar die ook zullen uitblinken en groeien binnen jouw organisatie.

Een win-win situatie

Het mooie aan competentiegericht interviewen is dat het zowel voor werkgevers als sollicitanten voordelen biedt. Werkgevers krijgen een goed beeld van de competenties en motivatie van de kandidaat, terwijl sollicitanten de kans krijgen om te laten zien wat ze écht in huis hebben. Het is geen eenrichtingsverkeer. Het is een dialoog die beide partijen helpt te groeien.

Voordelen voor werkgevers

 • Betere matches

Door te focussen op competenties, vind je kandidaten die perfect aansluiten bij de specifieke behoeften van de functie en de cultuur van je bedrijf.

 • Lagere verloopkosten

Goede matches betekent tevreden werknemers en minder verloop. Dit bespaart tijd en geld op de lange termijn.

 • Diepgaand inzicht

Je krijgt een completer beeld van de kandidaat, wat helpt bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Voordelen voor sollicitanten

 • Eerlijke kansen

Sollicitanten worden beoordeeld op hun vaardigheden en potentieel, niet alleen op hun verleden.

 • Zelfinzicht

Kandidaten krijgen de kans om te reflecteren op hun eigen vaardigheden en ervaringen.

 • Positieve ervaring

Het voelt minder als een ondervraging en meer als een kans om te schitteren.

Hoe identificeer je relevante competenties voor een bepaalde functie?

Het identificeren van relevante competenties voor een specifieke functie vereist een systematische en gedetailleerde benadering. Dit begint met een diepgaande analyse van de functiebeschrijving. Het is essentieel om de dagelijkse taken, verantwoordelijkheden en de vaak voorkomende uitdagingen binnen de rol grondig te onderzoeken. Laten we een kijkje nemen naar enkele relevante competenties in verschillende industrieën:

 • Technologie en IT: Probleemoplossend vermogen, technische expertise, innovatief denken, en aanpassingsvermogen zijn cruciaal in deze snel veranderende sector.
 • Gezondheidszorg: Empathie, patiëntgerichtheid, stressbestendigheid en sterke communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar voor professionals in deze sector.
 • Financiën en bankwezen: Analytisch vermogen, nauwkeurigheid, integriteit en besluitvaardigheid staan centraal voor succes in deze nauwgezette wereld.
 • Onderwijs: Pedagogische vaardigheden, geduld, creativiteit, en de capaciteit om te inspireren zijn essentieel voor effectieve leerkrachten en opvoeders.
 • Sales en marketing: Uitstekende communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht, klantgerichtheid en strategisch inzicht zijn sleutels tot succes in deze dynamische velden.

Door de juiste competenties te identificeren door middel van competentiegerichte vragen, zorg je ervoor dat je iemand vindt die de job kan doen. Het gaat om het vinden van die perfecte mix die zowel past bij de functie als bij de cultuur van je organisatie. Zo bouw je aan een team dat niet alleen functioneert, maar elkaar helpt groeien.

Tips voor interviewers: Hoe bereid je je voor?

Een goede voorbereiding op een competentiegericht interview is... je raadt het al: het halve werk! Begin met het nauwkeurig bestuderen van de functieomschrijving en de vereiste competenties. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat elke competentie inhoudt en hoe deze zich vertaalt naar de praktijk. Vervolgens is het aan te raden om specifieke gedragsgerichte vragen op te stellen die de kandidaat uitnodigen om concrete voorbeelden en situaties te delen waarin deze competenties worden toegepast. Denk hierbij aan situaties die een beroep doen op probleemoplossend vermogen, teamwork, leiderschap, en aanpassingsvermogen.

Daarnaast is het belangrijk om vertrouwd te raken met de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat), een veelgebruikt framework dat helpt om de antwoorden van kandidaten te structureren en te evalueren. Zorg ook dat je bekend bent met het cv en achtergrond van de kandidaat, zodat je de vragen kunt personaliseren en een dieper inzicht kunt krijgen in hun ervaringen en vaardigheden.

Ten slotte, wees voorbereid om een open en respectvolle dialoog te voeren, waarbij je actief luistert en empathie toont. Zo zorg je voor een positieve sfeer waarin kandidaten zich comfortabel voelen om hun ware potentieel te onthullen. Door deze stappen te volgen, kun je als interviewer een diepgaand en waardevol inzicht verkrijgen in de competenties van elke kandidaat.

Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden

Bij competentiegericht interviewen zijn er enkele veelvoorkomende fouten. Een van de grootste valkuilen is het niet grondig definiëren en begrijpen van de vereiste competenties voor de functie. Dit kan leiden tot vragen die niet relevant zijn, waardoor het moeilijk wordt om een accurate inschatting van de kandidaat te maken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om vooraf een duidelijke lijst met competenties op te stellen die direct gerelateerd zijn aan de functie en deze goed te begrijpen.

Een andere veelgemaakte fout is het leiden van de kandidaat naar het 'juiste' antwoord. Dit kan resulteren in vooringenomen of onoprechte antwoorden. Als interviewer moet je proberen zo onpartijdig mogelijk te blijven en open vragen stellen die kandidaten aanmoedigen om dieper in te gaan op hun ervaringen.

Daarnaast kan een te strikte focus op het verleden van de kandidaat, zonder rekening te houden met hun leercurve, resulteren in het over het hoofd zien van veelbelovende kandidaten. Het negeren van non-verbale communicatie en emotionele intelligentie is ook een gemiste kans. Deze aspecten kunnen veelzeggend zijn over hoe een kandidaat in een team past en onder druk presteert. Actief luisteren en observeren van non-verbale signalen kan waardevolle inzichten geven die verder gaan dan wat er gezegd wordt.

De perfecte kandidaat vinden met Bluepeaks Recruitment

Mocht je op zoek zijn naar verdere ondersteuning of advies, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team bij Bluepeaks Recruitment. Wij zijn experts in het verbinden van getalenteerde professionals met toonaangevende bedrijven en we staan klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte match voor jouw organisatie. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we samen jouw werving naar een hoger niveau kunnen tillen!