Hoe je een effectief onboardingproces kunt creëren

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
5 minuten

Je wilt je beste beentje voorzetten, maar tegelijkertijd ook een goed en eerlijk beeld van jezelf schetsen. In deze blog duiken we dieper in het creëren van een effectief onboardingsproces. We richten ons niet alleen op het 'hoe', maar ook op het 'waarom'. Het is essentieel om te begrijpen waarom een goed onboardingstraject niet alleen belangrijk is voor de nieuwe medewerkers, maar ook voor het algehele succes van je organisatie.


Wat is onboarding?

Een goed onboarding programma is ontworpen om de nieuwe medewerker niet alleen snel op de hoogte te brengen van hoe dingen werken, maar ook om te helpen zich volledig verbonden en gewaardeerd te voelen. Dit betekent dat de nieuwe medewerkers worden voorzien van de juiste tools, trainingen en ondersteuning die nodig zijn om te excelleren in hun nieuwe rol. Het doel is om de medewerkers een vliegende start te geven, waardoor ze niet alleen snel productief worden, maar ook op lange termijn betrokken en tevreden blijven.


Een goed onboarding programma is ontworpen om de nieuwe medewerker niet alleen snel op de hoogte te brengen van hoe dingen werken, maar ook om te helpen zich volledig verbonden en gewaardeerd te voelen. Dit betekent dat de nieuwe medewerkers worden voorzien van de juiste tools, trainingen en ondersteuning die nodig zijn om te excelleren in hun nieuwe rol. Het doel is om de medewerkers een vliegende start te geven, waardoor ze niet alleen snel productief worden, maar ook op lange termijn betrokken en tevreden blijven.


Waarom is een effectief onboardingstraject belangrijk?

Sommige onderzoeken tonen aan dat het zo’n drie maanden kan duren voordat een nieuwe medewerker volledig is ingewerkt in zijn of haar rol. Maar, een écht effectief onboarding programma – dat net een stapje verder gaat – kan de tijd die nodig is om nieuwe medewerkers in te werken aanzienlijk verkorten. Dit komt doordat een effectief onboarding programma nieuwe medewerkers op een gestructureerde manier laat kennismaken met de doelstellingen, procedures en cultuur van het bedrijf. Voor jou als HR-medewerker of directeur is het belangrijk te beseffen dat een investering in een goed onboarding programma niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van nieuwe medewerkers ten goede komt, maar ook bijdraagt aan hun algehele werktevredenheid en binding met het bedrijf op lange termijn. Want zo blijkt dat bij een goede onboarding van nieuwe medewerkers, 69% meer geneigd is om ten minste drie jaar bij het bedrijf te blijven.


Een effectief onboardingsproces draagt dus bij aan een positieve eerste ervaring met het bedrijf. De nieuwe medewerkers zullen sneller onderdeel worden van het team en een gevoel van loyaliteit en toewijding vormen. Dit is essentieel voor zowel de persoonlijke groei van de medewerker als voor het succes van je organisatie. In een wereld waar talent steeds schaarser wordt, kan een sterk onboardingsproces het verschil maken in het aantrekken en behouden van toptalent.


Stap-voor-stap: Het opzetten van jouw onboardingsproces

Door onderstaande stappen zorgvuldig te volgen en voortdurend te verbeteren, kun je een onboardingsproces creëren dat niet alleen effectief is in het integreren van nieuwe medewerkers, maar dat ook bijdraagt aan hun lange termijn betrokkenheid en tevredenheid. Hiermee versterk je de fundering van je organisatie en zorg je voor een positieve en productieve werkomgeving.


Pre-onboarding

Zorg voor een warm welkom nog voordat de nieuwe medewerker officieel start.

 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin met een welkomstmail die niet alleen warm en uitnodigend is, maar ook praktische informatie bevat zoals de startdatum, werktijden, en wat men op de eerste dag kan verwachten.
 • Verstuur een welkomstpakket dat de bedrijfscultuur weerspiegelt. Dit kan variëren van merchandise tot een informatieve brochure over het bedrijf.
 • Regel administratieve zaken vooraf, zoals het invullen van formulieren, zodat de nieuwe medewerker zich op de eerste dag volledig kan richten op het integreren.


Eerste dag

Maak de eerste dag onvergetelijk.

 • Organiseer een persoonlijke welkomstbijeenkomst. Dit kan een rondleiding door het kantoor zijn, voorstellen aan directe collega's en een kennismaking met het management.
 • Zorg dat de werkplek volledig ingericht en voorbereid is, inclusief toegang tot noodzakelijke systemen en tools.
 • Een eerste-dag lunch of koffiebreak met het team kan helpen om een ontspannen en vriendelijke sfeer te creëren.


Inwerkprogramma

Zorg voor een gestructureerd inwerkprogramma waarbij nieuwe medewerkers kennismaken met de organisatie, collega's en hun specifieke rol.

 • Ontwikkel een gestructureerd inwerkprogramma dat de nieuwe medewerker door de eerste weken of maanden leidt. Dit moet duidelijke leerdoelen en mijlpalen bevatten.
 • Bied trainingen en workshops aan die relevant zijn voor de rol en de bedrijfsprocessen.
 • Organiseer introductiesessies met verschillende afdelingen om een overzicht te geven van hoe de organisatie functioneert.


Mentor

Koppel de nieuwe medewerker aan een mentor binnen het bedrijf.

 • Wijs een mentor of buddy toe die ervaring heeft binnen het bedrijf en die als eerste aanspreekpunt dient voor vragen en ondersteuning.
 • De mentor moet regelmatig check-ins organiseren om de voortgang te bespreken en eventuele zorgen of problemen aan te pakken.


Feedback

Regelmatige feedback is essentieel.

 • Implementeer een feedback systeem waarbij de nieuwe medewerker regelmatig beoordelingen en constructieve feedback ontvangt.
 • Moedig de nieuwe medewerker ook aan om feedback te geven over het onboardingsproces.


Integratie in de bedrijfscultuur

Introduceer nieuwe medewerkers aan de bedrijfscultuur.

 • Introduceer de nieuwe medewerkers aan de kernwaarden en normen van het bedrijf door middel van interactieve sessies.
 • Organiseer sociale evenementen of teambuilding activiteiten om de nieuwe medewerkers te helpen zich te verbinden met collega's.


Evaluatie

Evalueer het onboardingsproces.

 • Ontwikkel een evaluatieproces om regelmatig het onboardingsproces te beoordelen. Dit kan door middel van enquêtes, één-op-één gesprekken, of focusgroepen met nieuwe medewerkers.
 • Analyseer de feedback om sterke punten en verbeterpunten in het proces te identificeren.
 • Pas het onboardingsproces aan op basis van de verzamelde inzichten om te zorgen dat het blijft voldoen aan de veranderende behoeften van zowel het bedrijf als de nieuwe medewerkers.


Veelgestelde vragen over effectief onboarden van nieuwe medewerkers

Wat is het belangrijkste doel van onboarding?

Het primaire doel van onboarding is het integreren van nieuwe medewerkers in de organisatie, zodat ze zich snel thuis voelen, de bedrijfscultuur begrijpen, en effectief kunnen bijdragen aan de bedrijfsdoelen.


Hoe lang duurt een effectief onboardingsproces gemiddeld?

De lengte van een onboardingsproces kan variëren, maar gemiddeld duurt het tussen de drie tot zes maanden. Sommige organisaties hebben echter een uitgebreider proces dat tot een jaar kan duren.


Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een succesvol onboarding programma?

Een succesvol onboarding programma omvat pre-onboarding activiteiten, een gestructureerd inwerkprogramma, mentor toewijzen, regelmatige feedback, integratie in de bedrijfscultuur, en een afsluitende evaluatie.


Hoe kan ik het succes van mijn onboardingsproces meten?

Het succes kan worden gemeten aan de hand van factoren zoals werknemerstevredenheid, retentiepercentages, prestatieniveaus van nieuwe medewerkers, en feedback over het proces.


Is het toewijzen van een mentor aan nieuwe medewerkers echt nodig?

Ja, een mentor kan een belangrijke rol spelen in het ondersteunen en begeleiden van nieuwe medewerkers, wat bijdraagt aan een snellere en effectievere integratie in het bedrijf.


Hoe kan ik ervoor zorgen dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen?

Een warm welkom kan worden gerealiseerd door persoonlijke benadering, een gestructureerde eerste dag, een welkomstpakket, en door het creëren van een inclusieve en ondersteunende werkomgeving.