RPO vs traditionele werving: Een vergelijking

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
6 minuten

Talent binnen jouw organisatie staat gelijk aan de motor van innovatie en groei. De manier waarop bedrijven hun nieuwe personeel werven staat centraal in het bereiken van succes. Als je als bedrijf op het punt staat om je wervingsstrategie te herzien of te verfijnen, heb je ongetwijfeld gehoord van de termen 'Recruitment Process Outsourcing' (RPO) en 'traditionele werving'. Maar wat betekenen ze nu echt voor jouw onderneming? En belangrijker nog, hoe kunnen ze je helpen om de juiste talenten aan te trekken die niet alleen voldoen aan de huidige behoeften, maar ook bijdragen aan de langetermijnvisie van je bedrijf?

Wat is Recruitment Process Outsourcing en wat is traditionele werving?

Ben je op zoek naar nieuw personeel? Dan sta je voor de keuze tussen Recruitment Process Outsourcing (RPO) en traditionele wervingsmethoden. Bij RPO neemt een externe provider de verantwoordelijkheid over het gehele of een deel van het wervingsproces. Dit kan variëren van het definiëren van functievereisten tot het selecteren en onboarden van kandidaten. Traditionele werving daarentegen vertrouwt op interne HR-afdelingen die een meer hands-on aanpak hanteren. Denk hierbij aan het plaatsen van vacatures, het screenen van cv's, het voeren van sollicitatiegesprekken en het maken van de uiteindelijke selectie. Zowel RPO als traditionele werving hebben hun eigen set voordelen en uitdagingen. De keuze tussen de twee hangt af van de specifieke behoeften, de bedrijfsgrootte, de urgentie van de vacatures en de beschikbare middelen van een organisatie. Door de kenmerken van beide opties te begrijpen, kun je als organisatie de juiste keuze maken die aansluit bij de strategische doelstellingen.

De kosten van RPO en traditionele wervingsmethoden

Bij het overwegen van de kosten van RPO of traditionele wervingsmethoden, is het belangrijk om zowel de directe als indirecte kosten in kaart te brengen. Directe kosten bij traditionele werving kunnen bestaan uit salarissen van interne recruiters of kosten van jobadvertenties. Bij RPO worden deze kosten vaak omgezet in een gestructureerde prijsafspraak, zoals een maandelijkse fee, die alle aspecten van het wervingsproces dekt, wat voor voorspelbaarheid in uitgaven zorgt.

Daarnaast moet je ook rekening houden met indirecte kosten, met name de tijd die besteed wordt aan het wervingsproces. Bij traditionele werving kan het intern beheren van wervingsprocessen aanzienlijke hoeveelheden tijd in beslag nemen van HR-teams en hiring managers, wat afleidt van hun kernactiviteiten. RPO kan deze last verminderen door het gehele proces of delen ervan over te nemen, waardoor interne teams zich kunnen concentreren op strategische taken.

Als je een effectieve kostenanalyse opmaakt, dan dien je ook rekening te houden met de kwaliteit van de werving en de impact op de lange termijn. Denk aan de kosten van een slechte aanwerving of de voordelen van een snellere invulling van vacatures. RPO kan door zijn expertise en technologieën vaak sneller en efficiënter de juiste kandidaten vinden, wat op lange termijn kostenbesparingen kan opleveren ondanks de mogelijk hogere directe kosten aan de voorkant.

Sneller talent aantrekken met RPO recruitment

Tijdsbesparing en efficiëntie zijn enorm belangrijk in het wervingsproces. Met Recruitment Process Outsourcing zul je sneller talent aantrekken door middel van gestroomlijnde en geoptimaliseerde wervingsprocessen. RPO teams, zoals Bluepeaks Recruitment, beschikken over gespecialiseerde kennis, technologieën en strategieën die zijn ontworpen om het wervingsproces te versnellen. Ze maken vaak gebruik van geavanceerde Applicant Tracking Systems (ATS) en data-analyse om de beste kandidaten te identificeren en te benaderen.

Traditionele wervingsmethoden, daarentegen, kunnen aanzienlijk meer tijd in beslag nemen. Het intern beheren van wervingsinspanningen vereist inzet van HR-teams en hiring managers, van het plaatsen van vacatures en het screenen van sollicitaties tot het voeren van gesprekken en het onderhandelen over aanbiedingen. Dit proces kan worden verlengd door de complexiteit van de vacature, de beschikbaarheid van geschikte kandidaten en de effectiviteit van de gebruikte wervingskanalen.

De kwaliteit van kandidaten

Je wilt natuurlijk de beste kandidaten voor jouw organisatie, want de kwaliteit van je medewerkers heeft een significante impact op het langetermijnsucces. Zowel RPO als traditionele werving bieden verschillende benaderingen om talent aan te trekken. RPO teams specialiseren zich in werving en beschikken over uitgebreide databases, netwerken en geavanceerde technologieën zoals AI-gedreven tools voor talent acquisition. Hiermee kunnen ze in een rap tempo een grote pool van gekwalificeerde kandidaten identificeren en benaderen.

Bij traditionele werving kan de kwaliteit van de kandidaten variëren afhankelijk van de middelen, expertise en het bereik van het netwerk van de recruiter. Traditionele methoden kunnen zeer effectief zijn, maar zonder toegang tot dezelfde breedte aan hulpmiddelen en technologieën als RPO-providers, kan het uitdagender zijn om snel een grote pool van gekwalificeerde kandidaten te bereiken en te screenen.

Een belangrijk aspect om te overwegen is dat RPO-providers vaak gebonden zijn aan prestatie-indicatoren, zoals de kwaliteit van de hire. Zo is er een constante drijfveer om niet alleen kandidaten te plaatsen, maar ook om ervoor te zorgen dat deze kandidaten ook op lange termijn succesvol zijn binnen je organisatie.

De kandidaat ervaring en de employer branding

De betrokkenheid en ervaring van de kandidaat tijdens het wervingsproces spelen een rol bij het opbouwen van een positief werkgeversmerk. Een prettige, respectvolle en communicatieve aanpak kan niet alleen de beste talenten aantrekken, maar versterkt ook de perceptie van je organisatie als een gewilde werkplek. RPO teams zijn vaak in staat om een zeer gepersonaliseerde kandidaat ervaring te bieden. Door regelmatige communicatie voelen kandidaten zich gewaardeerd en betrokken, wat bijdraagt aan een positieve perceptie van de employer branding. Aan de andere kant kan traditionele werving, mits goed uitgevoerd, ook een zeer persoonlijke benadering bieden. HR-managers gebruiken hun kennis van de bedrijfscultuur en -waarden om een overtuigende kandidaat ervaring te creëren. Maar, let op, want zonder de juiste tools en strategieën kan dit proces soms minder efficiënt zijn. Dit kan vervolgens leiden tot frustraties bij kandidaten door lange wachttijden of gebrek aan communicatie.

In dit kader kan het inschakelen van een expert op het gebied van employer branding, zoals Bluewave Recruitment Marketing, van onschatbare waarde zijn. Bluewave kan je ondersteunen bij het ontwikkelen van een sterke werkgeversmerkstrategie. Door het implementeren van gerichte recruitment marketing campagnes en het optimaliseren van de kandidaat ervaring, helpt Bluewave bedrijven niet alleen om topkandidaten aan te trekken, maar ook om een positieve en langdurige indruk achter te laten die het werkgeversmerk versterkt.

RPO door Bluepeaks Recruitment

Wil jij je wervingsproces naar een hoger niveau tillen? Dan staan we bij Bluepeaks Recruitment klaar om je daarbij te helpen. Met een team van professionals en een bewezen trackrecord in het matchen van de juiste talenten met de juiste bedrijven, biedt Bluepeaks Recruitment op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij jouw unieke bedrijfsbehoeften. Ben je klaar om de efficiëntie van RPO te benutten? Wij hebben de expertise en de middelen om je te ondersteunen bij het vinden van nieuw personeel dat niet alleen voldoet aan de eisen, maar ook bijdraagt aan de groei en het succes van je organisatie. Neem vandaag nog contact op met Bluepeaks Recruitment en zet de eerste stap naar het versterken van je team met toptalent.