Het creëren van een sterke kandidaatervaring

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
5 minuten

In deze blog vertellen we je meer over het creëren van een onvergetelijke ervaring voor potentiële kandidaten. Het gaat niet alleen om het aantrekken van talent, maar ook om hen door een proces te leiden dat zowel boeiend als respectvol is.


Waarom is een goede kandidaatervaring zo belangrijk?

In een tijdperk waarin talent schaars is en de concurrentie hevig, kan een sterke kandidaatervaring het verschil maken tussen het aantrekken van topkandidaten of het mislopen van essentiële talenten. Het gaat erom een omgeving te creëren waarin kandidaten zich gewaardeerd en begrepen voelen, vanaf het eerste contact tot ver na de aanname. Een positieve ervaring kan leiden tot mond-tot-mondreclame, waardoor je bedrijf zich onderscheidt als een gewilde werkgever. Dit is vooral belangrijk in een wereld waar kandidaten vaak meerdere aanbiedingen tegelijk overwegen.


Daarnaast speelt de kandidaatervaring een cruciale rol in het versterken van je merkimago. Elk contactmoment, van de vacaturetekst tot het sollicitatiegesprek, draagt bij aan de algehele perceptie van je bedrijf. Een naadloze, respectvolle behandeling tijdens het wervingsproces weerspiegelt de waarden en cultuur van je organisatie. Bovendien kan een goede kandidaatervaring de betrokkenheid en loyaliteit van nieuwe medewerkers verhogen, wat resulteert in een lager verloop en hogere productiviteit op lange termijn.


Wat bedrijven vaak fout doen

Een veelvoorkomende fout bij bedrijven is het onderschatten van het belang van de candidate experience. Veel organisaties richten zich voornamelijk op het invullen van de positie, zonder aandacht te besteden aan hoe ze de kandidaten behandelen. Dit kan leiden tot een trage communicatie, onpersoonlijke interacties en een gebrek aan feedback, wat allemaal schadelijk is voor het merkimago van het bedrijf. Uit onderzoek van LaunchPad Recruits met behulp van 100 mystery sollicitanten blijkt dat 30 procent van de bedrijven in de retail- en hospitality-sector nog steeds niet alle kandidaten een antwoord stuurt na een sollicitatie.


Ook het negeren van de kracht van technologie in het rekruteringsproces is een veelgemaakte fout. Vandaag de dag verwachten kandidaten een naadloos en efficiënt proces. Het niet aanbieden van een mobielvriendelijke sollicitatieprocedure of het gebruik van verouderde selectiemethoden kan topkandidaten afschrikken. Bovendien falen sommige bedrijven in het bieden van een duidelijke en aantrekkelijke presentatie van hun bedrijfscultuur en -waarden. Dit is juist essentieel om geschikte kandidaten aan te trekken.


Waar je op moet letten als werkgever

Voor werkgevers is het van cruciaal belang om inzicht te hebben in de elementen die een kandidaat beleving maken of breken. Allereerst is transparantie belangrijk. Dit betekent duidelijke communicatie over de rol, verwachtingen en het selectieproces. Ten tweede is snelheid een sleutelfactor. Een efficiënt en vlot proces laat zien dat je de tijd van de kandidaat respecteert. Verder speelt personalisatie een grote rol. Laat zien dat je elke kandidaat als individu ziet en waardeert. Ook is het belangrijk om feedback te geven en te ontvangen, wat bijdraagt aan voortdurende verbetering. Last but not least, vergeet niet de kracht van technologie. Gebruik geavanceerde tools en platforms om een naadloze ervaring te bieden, van de eerste kennismaking tot het aanbieden van de baan. Door deze aspecten te integreren in je wervingsstrategie, bouw je niet alleen aan een sterk werkgeversmerk, maar trek je ook de beste talenten aan die passen bij de waarden en visie van je bedrijf.


Stappenplan voor een goede candidate experience

Het moment dat een potentiële kandidaat besluit om op de 'werken bij'-website te kijken of op de ‘solliciteer’-knop te drukken, markeert het begin van de kandidaat ervaring. Tot dat moment heeft de kandidaat eigenlijk vooral interactie gehad met je bedrijf via online marketinguitingen. Hierbij speelt de employer brand een grote rol. Bij Bluewave Recruitment Marketing zorgen we ervoor dat deze employer brand zorgvuldig is vormgegeven en naar voren wordt gebracht. Deze initiatieven zijn essentieel om interesse te wekken en een positief beeld van het bedrijf te schetsen, maar de echte kandidaatervaring begint pas na deze stap.


Bij Bluewave Recruitment Marketing begrijpen we het belang van deze overgangsmomenten in de kandidaatervaring. We zijn er trots op dat we organisaties ondersteunen in het optimaliseren van hun recruitmentprocessen, niet alleen door het verbeteren van hun online aanwezigheid, maar ook door het versterken van de persoonlijke interacties die volgen. Meer weten over Bluewave Recruitment Marketing? Ontdek hier meer.
Zowel Bluepeaks Recruitment als Bluewave Recruitment Marketing ondersteunt je bij het leveren van een goede candidate experience. Hieronder een stappenplan!


Stap 1: Begrijp je doelgroep

 • Bluewave Recruitment Marketing doet onderzoek naar wat jouw doelgroep belangrijk vindt in een sollicitatieproces. Dit kan variëren van transparantie in communicatie tot flexibiliteit in werktijden.
 • Vervolgens passen we de wervingsstrategie aan op basis van deze inzichten. Bijvoorbeeld, als jouw doelgroep waarde hecht aan bedrijfscultuur, benadrukken we dit in de vacatureteksten.


Stap 2: Bluewave Recruitment Marketing zorgt voor duidelijke en aantrekkelijke vacatureteksten

 • Maak gebruik van heldere, jargonvrije taal.
 • We benadrukken niet alleen de functie-eisen, maar ook wat de kandidaat kan verwachten in termen van cultuur, doorgroeimogelijkheden en arbeidsvoorwaarden.


Stap 3: Optimaliseer het sollicitatieproces

 • Dit is het moment in het stappenplan waar Bluepeaks Recruitment het overneemt. We zorgen voor een eenvoudig en snel sollicitatieproces. Hierbij vermijden we lange en gecompliceerde sollicitatieformulieren.
 • Ook bieden we meerdere manieren om te solliciteren, zoals via LinkedIn of met een cv-upload.


Stap 4: Communiceer snel en transparant

 • Reageer snel op sollicitaties. Een automatische bevestiging van ontvangst kan al een groot verschil maken.
 • Wees duidelijk over het vervolgproces en tijdslijnen.


Stap 5: Persoonlijke aandacht

 • Behandel elke kandidaat als een uniek individu. Dit betekent personaliseren van communicatie en aandacht voor de specifieke situatie van de kandidaat.
 • Geef feedback, zelfs als het gaat om een afwijzing. Constructieve feedback wordt vaak gewaardeerd.


Stap 6: Voer respectvolle en voorbereide sollicitatiegesprekken

 • Zorg dat sollicitatiegesprekken goed voorbereid zijn en kennis hebben van zowel de vacature als de kandidaat.
 • Creëer een open en vriendelijk gesprek.


Stap 7: Gebruik technologie op een effectieve manier

 • Implementeer tools zoals AI-gestuurde chatbots voor snelle vragen of het plannen van sollicitatiegesprekken.
 • Gebruik video-interviews om het proces toegankelijker en flexibeler te maken.


Stap 8: Bied een warme onboarding ervaring

 • Zorg dat nieuwe werknemers zich welkom voelen vanaf dag één.
 • Bied een gestructureerd inwerkprogramma aan en zorg voor regelmatige check-ins.


Stap 9: Vraag om feedback

 • Vraag kandidaten om feedback over hun ervaring. Dit kan bijvoorbeeld via enquêtes.
 • Gebruik deze feedback om je proces continu te verbeteren.


Stap 10: Blijf betrokken

 • Onderhoud contact met kandidaten, ook als ze niet zijn aangenomen. Dit kan leiden tot toekomstige kansen.
 • Bouw aan een talentenpool waar je in de toekomst op terug kunt vallen.


Door deze stappen te volgen, creëer je een kandidaatervaring die niet alleen talent aantrekt, maar ook een positieve indruk achterlaat over je bedrijf. Het resultaat is een sterk werkgeversmerk dat zich onderscheidt in de markt.


Laat Bluepeaks jouw bedrijf helpen!

Onze deskundige benadering, gecombineerd met diepgaande kennis van de nieuwste trends in recruitment, zorgt ervoor dat we maatwerkoplossingen bieden die perfect aansluiten bij jouw unieke bedrijfsbehoeften. Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw recruitment naar een hoger niveau kunnen tillen én een goede candidate experience kunnen bieden.