Hoe video-interviews het wervingsproces transformeren

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
5 minuten

De opkomst van solliciteren met video 

Vergeet de standaard sollicitatiegesprekken van ‘vroeger’. Omarm de toekomst met video cv's en creatieve pitch sollicitaties! Deze aanpak biedt een unieke kans om kandidaten beter te leren kennen dan via een papieren cv. Video sollicitaties geven een gezicht en persoonlijkheid aan de sollicitant, waardoor jij als werkgever een completer beeld krijgt.


Wat is een videosollicitatie precies? 

Goed, dat videosollicitaties in opkomst zijn begrijpen we. Maar wat zijn ze precies? In een videosollicitatie presenteren kandidaten zichzelf via een video-opname in plaats van een traditioneel schriftelijk cv. In deze video, die meestal enkele minuten duurt, stelt de sollicitant zichzelf voor, leggen ze relevante vaardigheden en ervaringen uit en lichten ze toe waarom ze geschikt zijn voor de functie. Een video cv, in tegenstelling tot een schriftelijke cv, biedt kandidaten de kans om hun persoonlijkheid, communicatieve vaardigheden en creativiteit te tonen, wat vaak moeilijk over te brengen is op papier. Voor werkgevers biedt het een perfecte manier om een eerste indruk te krijgen van de sollicitant en helpt het bij het sneller en effectiever beoordelen van potentiële kandidaten.


De rol van creativiteit in videosollicitaties 

Creativiteit speelt een belangrijke rol in videosollicitaties. Sollicitanten krijgen de kans om buiten de gebaande paden te treden en out of the box te denken. In tegenstelling tot het standaard cv, waar de ruimte voor persoonlijke uitdrukking beperkt is, kunnen kandidaten via een creatieve pitch sollicitatie hun unieke talenten, passies en persoonlijkheid op een levendige manier naar voren brengen. Dit is niet alleen voordelig voor de sollicitant, maar ook voor de werkgever. Je krijgt zo namelijk een dieper inzicht in de creatieve vaardigheden en het probleemoplossend vermogen van de kandidaat. Voor functies waar creativiteit en innovatie sleutelcompetenties zijn, kunnen videosollicitaties een inkijkje geven in de denkwijze en originaliteit van de sollicitant. Dit helpt bij het identificeren van kandidaten die echt uitblinken en een meerwaarde kunnen zijn voor het team en het bedrijf.


Het belang van authenticiteit in videosollicitaties 

Deze echtheid van een videosollicitatie is van onschatbare waarde voor werkgevers die op zoek zijn naar niet alleen vaardige, maar ook authentieke medewerkers die bij de cultuur en waarden van hun organisatie passen. Zo kun je verder kijken dan de vaardigheden en ervaring die op een cv staan. Dit helpt niet alleen bij het vinden van de juiste persoon voor de job, maar draagt ook bij aan het opbouwen van een authentieke en betrokken bedrijfscultuur. In een tijd waarin werknemers en werkgevers streven naar meer authenticiteit op de werkvloer, zijn videosollicitaties een krachtig middel om deze waarde in de praktijk te brengen.


Waarom videosollicitaties werken 

Ze bieden een reeks voordelen die passen bij de behoeften van de moderne werkplek en stellen bedrijven in staat om efficiënter, effectiever en inclusiever te werken. Met de voortdurende technologische ontwikkelingen zullen video sollicitaties waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol spelen in het wervingsproces.


Tijdbesparing en efficiëntie

Traditionele sollicitatiegesprekken vereisen vaak aanzienlijke tijd en planning. Videosollicitaties daarentegen zijn veel efficiënter. Sollicitanten kunnen hun video's opnemen en versturen op een moment dat het hen uitkomt, en werkgevers kunnen deze bekijken wanneer het hen schikt. Dit bespaart tijd en verhoogt de efficiëntie in het selectieproces. Uiteraard zouden we je alsnog aanraden om met een selectie sollicitanten face-to-face een afspraak in te plannen.


Verbeterde eerste indruk

Een video biedt een dynamischer en completer beeld van de kandidaat dan een traditioneel cv of een schriftelijke sollicitatie, zo stelt Hiemstra van de Erasmus Universiteit. Het stelt werkgevers in staat om de communicatieve vaardigheden, het enthousiasme en de persoonlijkheid van de sollicitant te beoordelen, wat essentieel is voor veel functies.


Toegang tot een breder talentenpool

Videosollicitaties openen deuren naar een wereldwijde talentenpool, waardoor beperkingen van fysieke locatie irrelevant worden. Dit verbreedt de horizon voor werkgevers, waardoor ze toegang krijgen tot een rijke en gevarieerde talentenpool. Videosollicitaties maken het mogelijk om de meest geschikte kandidaten te vinden, ongeacht waar ze zich bevinden. Bovendien biedt deze methode een uitkomst voor sollicitanten die zich schriftelijk minder goed kunnen uitdrukken. Een traditioneel geschreven sollicitatie kan beperkend werken voor sommige individuen. Videosollicitaties bieden hen de gelegenheid hun vaardigheden en persoonlijkheid op een meer expressieve en directe manier te presenteren, waardoor ze een gelijk speelveld krijgen in het sollicitatieproces.


Bevordering van diversiteit

Door de barrières van locatie en tijd weg te nemen, maken videosollicitaties het mogelijk om een meer diverse groep kandidaten te bereiken. Dit kan leiden tot een meer inclusieve selectie van kandidaten, wat bijdraagt aan een diverser personeelsbestand.


Betere beoordeling van potentiële kandidaten

Een creatieve pitch sollicitatie stelt werkgevers in staat om niet alleen de verbale en non-verbale communicatie van kandidaten te beoordelen, maar ook hun vermogen om zichzelf digitaal te presenteren. Soft skills vormen tot wel 25% van alle vaardigheden die nodig zijn om goed met anderen samen te werken, zo stelt HR expert Dr. Sullivan.


Kostenbesparend

Voor zowel sollicitanten als werkgevers kunnen de kosten en de tijd die nodig zijn voor reizen aanzienlijk zijn. Video sollicitaties elimineren deze noodzaak, waardoor beide partijen tijd en geld besparen.


Hoe beoordeel je een videosollicitatie?

Bij het beoordelen van een videosollicitatie heb je een iets andere aanpak nodig dan bij traditionele sollicitaties. We hebben enkele belangrijke punten voor je op een rijtje gezet:

• Communicatievaardigheden
Focus op de manier waarop de kandidaat communiceert. Let op oogcontact, lichaamstaal en algehele houding. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel in bijna elke rol.

• Inhoud en structuur
Beoordeel de inhoud van de video cv. Heeft de sollicitant een duidelijke structuur? Worden de belangrijkste punten overgebracht? Let op hoe goed de kandidaat zijn of haar ervaring, vaardigheden en geschiktheid voor de functie uitlegt.

• Originaliteit
Beoordeel hoe origineel de video is. Dit is vooral belangrijk voor functies waar creativiteit een belangrijke rol speelt. Een originele aanpak kan duiden op een vermogen om buiten de kaders te denken.

• Relevantie voor de functie
Beoordeel hoe relevant de inhoud van de video is voor de functie. Heeft de kandidaat aandacht besteed aan de specifieke eisen van de rol en hoe zijn of haar vaardigheden en ervaringen hierop aansluiten?

• Motivatie en enthousiasme
Een gepassioneerde en enthousiaste video cv kan wijzen op een hoge mate van betrokkenheid en interesse in de rol en het bedrijf.


Toptalent werven met Bluepeaks Recruitment

Het wervingsproces is een cruciale factor voor het succes van jouw bedrijf. In een tijd waarin de arbeidsmarkt voortdurend verandert, is het essentieel om voorop te lopen met de nieuwste technieken en strategieën. Bluepeaks Recruitment staat klaar om jouw bedrijf te ondersteunen met de nieuwste innovaties in recruitment, waaronder video-interviews. Ben je klaar om de volgende stap te zetten in jouw wervingsproces? Neem vandaag nog contact op met Bluepeaks voor een vrijblijvend gesprek over hoe wij jouw wervingsstrategie kunnen transformeren met de kracht van een video interview sollicitatie. Laten we samenwerken om het talent van morgen te vinden.